Hidrojen Peroksit
KULLANIM ALANLARI :
Tekstil Sektöründe : Kumaş ve ham bezin ağartılmasında.
Kağıt ve Kağıt Hamuru Sektöründe : Kağıt hamurunun ve atık kağıtların beyazlatılmasında.
Kimya Sektöründe : Oksidasyon ve hidroksilasyon reaksiyonlarında, perasetik asit, sodyum perborat, sodyum perkarbonat, kasiyum peroksit gibi organik inorganik peroksitlerin üretiminde.
Çevre Kimyasalları Sektöründe : Atık su arıtımında suya çözünmüş oksijen sağlamada ve suyun zehirleyici etkisinin giderilmesinde.
Gıda Sektöründe : Süt, meyve suyu gibi içeceklerin kutularının sterilizasyonunda ; koruyucu madde olarak sütün içinde.
İlaç Sektöründe : Lokal mikrop öldürücü (antiseptik) olarak; kontak lens temizleyicisinde.
Kozmetik sektöründe : Saç rengi açmada ve saç boyasında.
Maden Sektöründe : Çeşitli madenlerin zehirleyici etkilerinin giderilmesinde.
Metalurji Sektöründe : Metalik yüzey oluşturmada.
Havuz Kimyasalları Sektöründe : Havuz sularının dezenfeksiyonunda.
HİDROJEN PEROKSİT İÇERİĞİ ( % H2O2 ) ANALİZİ :
Yöntem : Titrimetrik
Reaktifler : 0,1 N KMnO4 ve % 5‘lik H2 SO4 (Anaitik saflıkta)
İşlem : 0,15-0,20 gr arası numune bir erlene alınır.
Üzerine 100 ml % 5 ‘lik H2 SO4 eklenir. Çözelti rengi pembe olana kadar 0,1 N KMnO4 ile titre edilir. (Renk 30 san. içinde değişmemelidir.)
STOKLAMA VE KULLANIM ŞEKLİ :
Hidrojen Peroksit, serin bir alanda, direkt güneş ışığından, ısıdan ve yanıcı malzemelerden uzak tutularak depolanmalıdır. Hidrojen Peroksit’in dekompozisyonuna yol açabilecek olan katalitik kirlenmeyi önlemek amacıyla ambalajı daima kapalı tutulmalıdır.Ürün temel olarak yanıcı olmasa da dekompozisyonu sonucu açığa çıkan oksijen, yanmayı şiddetlendirebileceğinden kullanım sırasında, ürünün yanabilen organik maddelerle temasından kesinlikle kaçınılmalıdır. Kullanım alanlarında olası kazalarda meydana gelebilecek dökülme ve sızıntılara karşı, ürünün yayıldığı sahanın suyla yıkanması için yeterli miktarda su bulundurulmalıdır. Oluşan H2O2 buharlarının yayılmasını azaltmak için ortam havalandırılmalıdır. Ürün; cilt, burun, boğaz ve ciğerler için tahriş edici olduğundan, koruyucu kıyafet giyilmelidir.Hidrojen Peroksitin depolanmasında saf alüminyum (min.%99,5), paslanmaz çelik (304/316 L), tantalum, zirkonyum, cam/seramik kullanılması uygun olan malzemelerdir.Depolanmasında polietilen ve PVC tipi malzemeler kullanılması sadece max. %60 (ağırlık olarak) konsantrasyonlu çözeltiler için uygundur.
AMBALAJ ŞEKLİ :
Hidrojen Peroksit, 65 kg’lık plastik (polietilen) bidonlarda ve dökme olarak satışa sunulmaktadır.