Klordioksit
Klordioksit, mantarlar, algler, mikroplar, virüsler ve patojenlerin yok edilmesinde çok etkili ve uzun süreli etkisi olan bir dezenfektandır. Klordioksit, ClO2 moleküler formüllü, Klor ve Oksijenden oluşan kimyasal bir bileşiktir. Sadece tehlikeli lejyonerlere (lejyonella) karşı etkili olmasıyla değil, beraberinde kullanımı ile ilgili benzersiz avantaj sağlar, geniş pH aralığında etkilidir. Mikroorganizmaların hücre duvarları ve membranlarını parçalayarak, mikroorganizma hücresi içindeki aminoasitlerle etkileşime girer. Enzim yapısını ve fonksiyonlarını bozar, mikroorganizma hücresinin protein sentezini durdurarak ölmesini sağlar. Çevreye iyi derecede uyumlu olması her çeşit su şartlandırmasında tereddütsüz kullanımını mümkün kılar. Korozif değildir, diğer dezenfektanlarla karşılaştırıldığında suda daha hızla çözünür. Serin ve karanlık yerde saklanmalıdır.
- Bakteri ve virüslere karşı güçlü bir etki gösteren oksidan bir maddedir.
- Serbest radikal oluşturan tek biociddir ve temas ettiği yüzeylerde reaktiftir.
- Etkisini oksidasyon ile gösterir.
- Klor dirençli patojenler olan Giardia, Cryptosporidium ve Legionella bakterilerini devre dışı bırakır.
- Mikroorganizmaların hücre duvarları ve membranlarını parçalayarak, mikroorganizma hücresi içindeki aminoasitlerle etkileşime girer. Enzim yapısını ve fonksiyonlarını bozar, mikroorganizma hücresinin protein sentezini durdurarak ölmesini sağlar.
- Suyun geçtiği borular ve membranlarda Biyofilm tabakasını oluşturan mikrobiyolojik kalıntıyı yok ettiği gibi, oluşumunu engeller.
- Klordioksit dezenfeksiyonu ile kötü koku ve tat sorunlarına neden olan fenoller de yok edilir.
- Klordioksit kullanımı ile zararlı halojenli yan ürünlerin oluşumu engellenir. Trihalometan ve halojene asidik asitler oluşmaz. Düşük dozajlarda bile (0,5 mg/lt) mayaları ve lactobasilleri öldürür.
- Amonyak, nitrojen, aminler veya diğer okside organik maddeler ile reaksiyona girmez.
- Suda mikrobiyal kirleticilerin sağlık riskini tamamen yok eder ve aynı zamanda kimyasal kirlilik ve yan etkilerini de yok denilecek kadar minumum düzeye indirir.
- Mikroorganizmalara karşı diğer dezenfektanlarla karşılaştırıldığında çok daha düşük konsantrasyonlarda ve dozlarda etki eden bir dezenfektandır. Serbest radikal oluşturabildiği için gerekli reaksiyon süresi de çok daha düşüktür.
- Suyun pH değerinden etkilenmez.
- Korozif değildir.
- Diğer dezenfektanlarla karşılaştırıldığında suda daha hızla çözünür.
KULLANIM ALANLARI :
- İçme suyu dezenfektanı olarak.
- Su arıtımı için dezenfektan ve saflaştırma kimyasalı olarak.
- Suda yosun oluşmasını önleyici madde olarak.
- Endüstriyel atık sudan fenolün uzaklaştırılmasında.
- Kanalizasyon atık suyunun sterilizasyonu ve kokusunun giderilmesinde.
- Gıda sterilizasyonunda.
- Gıdaların işlenmesinde.
- Mantar önleyici kimyasal olduğu için gıda işleme şirketleri tarafından meyve ve sebzelerin yıkanmasında.
- Meşrubat sanayi ve süt endüstrisinde yıkama ve çalkalama alanlarındaki yüzeylerde.
- Şekerin, nişastanın, merhem ve waxların beyazlatılmasında.
- Her türlü depo sterilizasyonunda.
- Tavukçuluk sektöründe, rafların temizliğinde ve dezenfeksiyonunda.
- Çiçekçilik ve akvaryum sektöründe.
- Hastane, okul, hava limanları, kafeterya, restaurant ve topluma açık tüm mekânların zemin, duvar ve tüm yüzeylerinde.
- Tuvalet ve banyolarda dezenfeksiyon işlemlerinde.
- Tekstil, fiber, kâğıt hamuru ve kâğıt endüstrisinde ağartıcı olarak.
- Tıpta tedavi edici olarak.
- İlaç sanayisinde.
- Diş macunu ve lens solüsyonlarında.
- Biyolojik atık boşaltılmasında.
- Endüstriyel soğutma sistemlerinde ve kulelerde mikrobiyolojiik kirlenmeyi kontrol etmede.
- Endüstriyel amonyak tesislerinde klorun yerine.
- Deterjan kompozisyonlarında küf önleyici olarak.